Precizari privind calculul Venitului pe ultimile 6 luni in perioada pandemiei

Privitor la calculul Venitului pe ultimele 6 luni utilizate in calculul CM in perioada pandemie si dupa :

Info legislativ (Clarificari Stagiu de cotizare si Media zilnica a bazei de calcul pentru certificatele medicale platite conform O.U.G. 158/2005):
– Conform O.U.G. 30/2020 cu modificarile si completarile ulterioare (Art. XI, alin.(12)), perioada in care s-a acordat somajul tehnic suportat din bugetul de stat, constituie stagiu de cotizare fara plata contributiei pentru concediile medicale platite conform O.U.G. 158/2005! Pentru calculul indemnizatiilor se utilizeaza salariul de baza minim brut pe tara corespunzator fractiunii de luna in care s-a beneficiat de somajul tehnic suportat din bugetul de stat!
– In cazul in care aveti in aceeasi luna certificate medicale platite conform Legii 346/2002 (accident de munca sau boala profesionala) cat si conform O.U.G. 158/2005, puteti avea medie zilnica diferita, deoarece prevederile O.U.G. 30/2020 stabilesc faptul ca perioada de somaj tehnic suportat din bugetul de stat reprezinta stagiu de cotizare pentru concediile medicale DOAR pentru cele platite conform O.U.G. 158/2005!
– O.U.G. 30/2020:
— (http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/224272)
— Articolul XI
— …
— (12) Perioada prevazuta la alin. (1), pentru care salariatii ale caror contracte individuale de munca sunt suspendate si angajatorii acestor salariati nu datoreaza contributia asiguratorie pentru munca conform prevederilor art. 220^5 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, constituie stagiu de cotizare fara plata contributiei in sistemul de asigurari sociale de sanatate pentru concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare. Pentru stabilirea si calculul indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, cu modificarile si completarile ulterioare, se utilizeaza salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare in perioada prevazuta la alin. (1).
— (Prevedere adaugata prin O.U.G. 32/2020!)[/QUOTE]

Concluzia :

Pe perioada somajului tehnic platit dela buget venitul luat in calcul este Salariul Minim ponderat cu orele de somaj tehnic.

Nota :

Daca din vari motive, aveti luni in care salariatul nu a avut niciun venit in istoricul celor 6 luni, consultati Fisa Istoric Salariat si adaugati manual venitul aferent cu una sau doua luni in urma, in plaja celor 12 luni permise de lege. Din motive tehnice programul nu poate sesiza aceasta speta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*