Cum acordam si cum platim Orele Suplimentare si Orele lucrate in Sarbatori Legale.

Scriem acest articol, deoarece mai multi colaboratori ne-au sesizat, ca ITM-ul, judecand extensiv si actionand aproape ca un sindicat,  le-a pretins anumitor angajatori,  ca orice ora lucrata in zilele de repaus saptamanal sau in zile de sarbatoare legala sa fie platite cu 175% respectiv 200 %.  Noi nu suntem de acord cu aceasta obligativitate.  De aceea dorim sa lamurim lucrurile. Prin ore suplimentare (cu 175% sau 200%) se intelege, acele ore lucrate peste orele norma (160,168…etc) din luna respectiva sau proportional pentru contractele partiale.  Daca un salariat se invoieste dela servici 16 ore sa zicem si recupereaza aceste ore sambata si duminica,  pentru aceste ore nu va beneficia de bonificatie. La fel se intampla si cu personalul care lucreaza prin contract la schimb (12×24…etc). Daca data schimbului pica intro zi de repaus sau intro zi de sarbatoare legala,  acestea nu se vor platii cu bonificatie, deoarece nu s-au lucrat toate orele norma din luna respectiva.  SalWin asa lucreaza. Daca suma orelor din pontaj excede totalul orelor lucratoare din luna, diferenta de ore este pozitionata pe Ore Suplimentare 1 si vor fi platite cu 175% . Daca intre orele suplimentare,  o parte sunt lucrate in sarbatori legale (declarate ca atare),  ele se scad din Ore Suplimentare 1 si se pun in Ore Suplimentare 2 platibile cu bonificatie 200%. Procentii pentru Ore Suplimentare 1 si Ore Suplimentare 2 sunt modificabili prin Modulul 15 Coeficienti Salarizare si se vor reflecta in venitul salariatuluiIn sprijinul celor mentionate,  redam mai jos definitia sintagmei de “Ore Suplimentare”, asa cum este formulata in Dictionarul Juridic, “Orele prestate de salariat peste durata normala a timpului de lucru (v.) si a programului de lucru (v.).Conditiile in care o.s. pot fi efectuate si salarizate sunt indicate in contractele colective de munca si/sau in cele individuale de munca.”

 

2 Comments on “Cum acordam si cum platim Orele Suplimentare si Orele lucrate in Sarbatori Legale.

  1. E corect ce spuneti: orele suplimentare compensate cu timp liber nu beneficiaza de bonificatie. De asemenea, un aspect destul de important: NU se pot alege dintre orele suplimentare anumite ore care se vor compensa si care se vor plati. Mai pe romaneste, se foloseste asa-zisa notiune (fortata aici pentru intelegere) “FIFO”. Am lucrat joi si vineri cite 4 ore in plus, apoi simbata 8 ore si iarasi luni si marti cite 4 ore suplimentare si mi-am luat liber miercuri si joi urmatoare. Decontul orelor se face IN ORDINE, adica joi+vineri = miercurea libera si simbata = 8 ore = joia urmatoare. Ramin la plata luni si marti cu cite 4 ore. Asta pentru ca unii angajati “forteaza” sa li se compenseze cu liber zilele cu 4 ore si plata pe simbata, sa primeasca bani mai multi. Incorect.
    Ei merita 175% pentru cele 4+4 ore in bani, nu 200% pentru simbata.
    Sper sa fi explicat pe inteles.

    Intr-adevar, ITM (si nu de acum, ci de ani buni) “forteaza” nota spunind si interpretind ca in zilele de simbata/duminica lucrate si compensate cu libere sa i se acorde un spor mentionat obligatoriu in CCM sau CIM. Fie el si de 1 leu, nu conteaza, sa i se dea in plus.Controlori tipici…

    • Pentru ITM e simplu, ca nu platesc ei. Si deobicei, daca angajatorul “scoate coltii” la ei si le arata legea, fac un pas in spate. Se merge pe principiul “daca merge e bine….daca nu, asta e !”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*