ARHIVA MODIFICARILOR (MEMENTO)

18.02.2018  Atentie putin ! In noua declaratie D112 in general se pastreaza regulile precedente. Adica : In Sectiunea A se inregistreaza salariatii cu norma intreaga , salariatii  cu  part-time cu salariu de incadrare >1900 si salariatii “neexceptati” din definitia OG4/2017. In sectiune B se inregistreaza salariatii cu CM si  salariatii part-time “exceptati” cu incadrare <1900. In Sectiunea C se inregistreaza salariatii in concediu Crestere Copil. Va rugam sa fiti atenti la salariatii “EXCEPTATI” deoarece formularul calculeaza  in mod eronat CAS la salariu minim respectiv la 1900 lei, ignorand valoarea transmisa de program. Interveniti pe formular in pozitia B.4.7 si modificati MANUAL valoarea de acolo cu cea calculata de program. Veti obtine  un formular care la trimitere va avea o atentionare pe care o ignorati. Retineti ca totdeauna la sfarsit, trebuie sa comparati vectorul declaratiei cu Recapitualatia de Salarii scoasa din program. Deci pentru recipisa aveti doua optiuni : o recipisa curata (fara erori) daca doriti ca angajatorul dumneavoastra sa plateasca niste bani degeaba,nedatorati sau o recipisa cu atentionari daca doriti sa lucrati corect.  De ce  asa ? Uite-asa vrea ANAF ! 

13.03.2018 Iata ca odata cu noua D112, a aparut Modificarea modificarii modificarilor prin OUG Nr8/22.02.2018, care printre multe altele reglementeaza modul de calcul al  Concediilor Medicale in 2018. Nu publicam ordonanta ca nu are sens. Pe scurt, in aceasta ordonanta se prevede ca in 2018  CAS la concedii medicale se va calcula asa :
CAS_cm=MIN (115/Zile_luna x Zile_cm si Indemniz_cm x 25%) pentru perioada Ianuarie-Iunie unde :  115=3131 x 35%  x 10.5% (pe regula veche din 2017)
CAS_cm=Indemniz_cm x 25% pentru perioada Iulie-Decenbrie  
Diferenta de CAS se va regasii in restul de plata al angajatului. Pana la data de 31 martie 2018, acei angajatori ce au achitat in Ianuarie indemnizatii medicale mai mici decat care ar rezulta din aplicarea noii formule de calcul din prezenta ordonanta, au obligatia sa recalculeze indemnizatia, sa plateasca diferentele la salariati si sa depuna declaratii rectificative.  Updadarea se executa dupa regula de mai sus. Atentie, problema semnalata in 18.02.2018 privind necesitatea modificarii MANUALE a CAS-ului in cazul salariatilor “exceptati”, revine, dupa ce initial se rezolvase.

23.03.2018 Atragem atentia asupra unui aspect. Ce facem in situatia in care o persona apare in decursul aceleiasi luni cu doua tipuri de incadrare. In program e simplu, deoarece pentru aceasi persoana se inregistreaza o noua marca si un alt tip de incadrare.  Programul va calcula corect contributiile. In D112 insa lucrurile nu mai sunt simple si pozitia in cauza trebuie editata manual deoarece veti fi avertizat ca CNP-ul persoanei este dublu. Persoana in cauza se va inregistra o singura data in Sectiunea B si se vor deschide doua Sectiuni E aferente fiecarui tip de contract. Datele din Sectiunea B (1-11) se vor complecta cu date cumulative din cele doua contracte. Ca sa nu aveti deaface cu o astfel de situatie, este bine, sa faceti schimbarile de incadrare la inceputul lunii si sa coordonati si Revisal-ul in acest sens. 

03.05.2018 Versiunea D112 din aceasta data modifica numarul de zile lucratoare prevazute initial pentru luna Aprilie 2018. Modificarea s-a facut si stabileste pentru Aprilie 2018, 19 zile lucratoare.  Deci D112 trebuie actualizata cf procedurii. S-a stabilit ca ziua de 06.04.2018 sa fie zi libera. Reamintesc ca  programul va permite sa selectati zilele libere prin modulul 21. 

22.05.2018 Versiunea D112 din aceasta data adauga la formular posibilitatea ca persoanele fizice sa redirectioneze sume din impozitul pe venit.  2% pentru susţinerea entităţilor nonprofit care se înfiinţează şi funcţionează în condiţiile legii și a unităţilor de cult (inclusiv parohii), precum şi pentru acordarea de burse private, conform legii.  3,5% pentru susținerea entităților nonprofit și a unităților de cult care sunt furnizori de servicii sociale acreditați cu cel puțin un serviciu social licențiat, în condițiile legii. 

10.06.2018  Va aduceti aminte, ca persoanele “exceptate” dela aplicarea OG4/2017,  le inregistram in Sectiunea B deoarece nu aveam prevazuta  nicio alta posibilitate. Noua versiune, in sfarsit, rezolva aceasta problema prin introducerea unei optiuni care ne da posibilitatea sa selectam intre categoriile “exceptati” si “neexceptati”.  Aceasta selectie are relevanta strict numai in cazul contractelor partiale. In cazul contractelor full time, selectia poate fi indiferenta. In consecinta ambele categorii se vor inregistra in Sectiunea A.    In plus, au mai fost operate mici modificari, in ceea ce priveste inregistrarea cotei parte din pensiile private si evidentierea separata a tichetelor de masa in nota contabila generata. Asta e tot !  

01.08.2018 Anunt !! Cei care au CM-uri in continuare, cu data CM-ului initial inainte de 01.07.2018 sunt rugati sa NU faca deocamdata raportarea la luna Iulie 2018.  Se lucreaza la upgrade aferent modificarilor survenite. Vom da toate explicatiile la finalizarea modificarilor.  Cei care se grabesc si nu au CM-uri in continuare pot raporta pentru Iulie 2018 dupa ce fac upgrade manual la declaratie, deoarece anumite conturi de virament din vector au fost modificate fata de precedenta versiune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Postat în Despre ATC 3.00