Renunta la Practicile Paguboase

Acest program are mai multe niveluri de securitate. O luna deja prelucrata poate fi securizata de maniera la care aceasta sa devina Read-Only. Restrictia se poate aplica insa si mai drastic la ziua precedenta. Nu de putine ori insa, se solicita interventii in perioadele precedente, care uneori sunt solicitate chiar de catre decidenti. Din neatentie, e posibil sa se modifice date care au fost deja raportate in diverse declaratii. Si atunci trebuie sa stim cum aratau datele inainte de a fi modificate pentru a reveni la forma initiala. Ca urmare este bine sa renuntam la prostul obicei de a nu tiparii la timp (dupa raportare) jurnalele si registrele care expliciteaza cifrele din Notele Contabile ale balantei. Trebuie sa intelegeti ca Notele Contabile neinsotite de jurnale explicative in care sa se regaseasca sumele din note, nu valoreaza nimic. Aceste jurnale tiparite sunt cel mai tare si cel mai fidel martor al formei si rezultatului din Balanta de Verificare la un moment dat si nu au relevanta decat impreuna . Fiecare foaie de jurnal are jos in partea stanga o Cifra de Control Pagina care la o adica, ne ajuta sa depistam eventuale modificari/stergeri efectuate ulterior si de care avem sau nu cunostinta.

Pentru aceasta,este suficient sa retiparim sau sa vizualizam acelasi jurnal,vizavi de cel tiparit la vremea respectiva. Contabilul nu trebuie decat sa compare cifrele de control si in caz de diferente, sa puncteze pagina respectiva.

2. Tot ca un instrument de verificare si control este si modulul 41. Acest document este obligatoriu sa fie tiparit luna de luna si indosariat.

Documentul contine o Cifra de Control pentru fiecare perioada si pentru fiecare fisier care are date operate. Oricand vom dorii,sa verificam integritatea datelor istorice,putem apela la aceasta Foaie de Conformitate,care trebuie sa fie identica cu cea de la dosar,tiparita la vrmea respectiva adica la raportarea perioadei. Modificarea uneia dintre cifre,indica ca pe acel fisier s’a operat neautorizat. In etapa 2 se verifica jurnalul aferent fisierului,pagina discordanta …si se continua intocmai ca la punctul 1.

Nota :
Arhiva trebuie pastrata permanent integra ,deoarece, asa cum am specificat de zeci de ori in aceasta documentatie, ATC 3.00 este un program cumulativ care lucreaza permanent cu toate datele dela initializarea sistemului. Orice modificare pe arhiva, va modifica automat,toate situatiile financiare ulterioare,inclusiv cea curenta. De aceea,si mai ales daca lucrati in retele,apelati la blocarea arhivei,dupa ce ati finalizat si raportat o perioada.
Blocarea arhivei, se face din modulul 42,asa cum s’a explicat la “Setari Serii Documente /Conturi/ Tip Casa Marcat”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*