Generalitati privind operarea datelor

Orice program vizual are ca interfata cu utilizatorul o varietate de forme grafice a monitorului cu ajutorul carora se colecteaza sau se redau date.Aceste forme grafice le vom denumii simplu Ecrane
 
Acest program lucreaza cu doua tipuri de Ecrane principale :
 
1. Ecran de Selectie
Ecran de Selectie
 
In Ecranul de Selectie se vor inregistra noile societati cu datele reprezentative,anul si luna de la care se va utiliza prezentul program, precum si o mica setare (de retea ) unde se va preciza Map Driverul pe care se gaseste baza de date operationala (in retea sau pe discul local). Prin meniul rulant se selecteaza societatea pe care dorim sa lucram la un moment’dat numita generic unitate curenta Dupa selectia unitatii curente se va accesa tipul de lucrare ce urmeaza a fi executat respectiv : Master,Salarii,Imobilizari,Balanta de Verificare
 
2. Ecrane Manager
 
Pentru fiecare lucrare exista cate un ecran manager cu rolul de a centraliza toate operatiunile referitoare la lucrarea in cauza. Acestea sunt :
 
2.1 Ecran Manager Master-care cuprinde totalitatea operatiunilor primare de gestiune de bunuri materiale si gestiune financiara.
 
2.2 Ecran Manager Salarii-care curinde totalitatea operatiunilor de personal
 
2.3 Ecran Manager Imobilizari (Mij.Fixe)-care cuprinde totalitatea operatiunilor de gestionare a bunurilor materiale imobile.
 
2.4 Ecran Manager Balanta –care cuprinde totalitatea operatiunilor de sinteza a tuturor datelor furnizate de celelalte lucrari.
 
Ecranele Manager sunt de fapt niste lansatoare de subprograme .
Parte din acestea,sunt subprograme de introducere date,altele de calcul,altele de tiparire de rezultate sau de configurare . Cu ce se ocupa un anume subprogram ?… scrie in titulatura modului respectiv. Iata in imagine Ecranul Manager Master
 
Ecranul Manager Master
 
Butoanele care le aveti la dispozitie intr’un ecran manager sunt urmatoarele :
 
 
Buton utilizat la confirmarea selectie i Buton utilizat la confirmarea selectie i. Se poate da si DubluClick pe optiunea selectata;
Imprimanta Daca modulul respectiv are ca atributii si operatii de raportare tiparita, aveti posibilitatea sa definiti imprimanta unde sa se obtina rapoartele, marimea scrisului si pozitia hartiei. Acestea sunt predefinite de proiectant si chiar nu este nevoie sa umblati la ele daca n’aveti motive !
Aveti posibilitatea,sa selectati pe o gama suficienta de optiuni de imprimante,atat cu cerneala, laser,formate PDF, dar si imprimante matriceale( ptr cine mai foloseste). Fiecare dintre aceste optiuni este repetata pentru principalele dimensiuni ale fontului 10,12,15,17,20 CPI
In concluzie orice optiune cuprinde :
– modalitatea de tiparire
– dimensiunea fontului
– pozitionarea hartiei
 
Exp : PDF 12 Cpi Portrait –inseamna tiparirea prin Adobe,in format Portrait, cu scriere de 12Cpi.
Tipul de font utilizat implicit de catre ATC 3.00,in toate situatiile este Courier New sau Lucida Console. (singurele dealtfel care nu provoaca dezalinierea tabelara)
 
Buton utilizat la modificarea rapoartelor de iesire Buton utilizat la modificarea rapoartelor de iesire (semnaturi, titulaturi…etc)
Este o fereastra Dos rulata cu interpreterul FPD26 si este bine ca operatia sa se faca de cunoscatori Fox. Eventualele modificari executate asupra raportului se salveaza cu combinatia de taste CTRL / W. Daca v’ati prins urechile si riscati sa stricati raportul ,dati ESC si raspundeti cu YES la intrebarea “Discard Change ?” si raportul va ramane neschimbat. Ce ati dori sa modificati in raport ? Pai in opinia noastra doar partea de semnaturi eventual titulatura. Optiunea nu face serviciu daca platforma este Windows_64 (orice versiune)
Buton utilizat la iesirea din ecran Buton utilizat la iesirea din ecran. Butonul Close Window este dezactivat in toate ecranele si nu se utilizeaza in acest program.
 
 
3. Reguli Generale de Editare Date in acest program
 
Indiferent de cine l’a conceput,nu exista program serios care sa nu asigure cele trei functii de baza,necesare la editarea datelor. Acestea sunt :
3.1 Adaugare Date – asociat cu butonul Adaugare Date si cu tasta “+”
3.2 Modificare Date – asociat cu butonul Modificare Datesi cu tasta “Enter”
3.3 Stergere Date – asociat cu butonul stergere datesi cu tasta “-“
 
Vizavi de aceste butoane (obligatorii) pot exista si alte butoane personalizate . Explicatia privind functionalitatea acestoa apar intr’o fereastra mica sus in dreapta ecranului de lucru.
Editarea Datelor se poate face din mouse sau din taste (cu mai mare productivitate).
4. Reguli Generale de “agatare” a datelor predefinite.
 
Atunci cand intr’un camp trebuie tastata o valoare de cod bine definita,cu semificatie precisa, alaturi apare butonul buton permite selectarea codului dintr’o tabela predefinita . Exp. Selectia Codului Fiscal la o factura de client atunci cand avem garantia ca acel client a mai fost pe la noi. Oricum trebuie sa stiti ca oridecate ori apare insemnul buton beneficiati de un “sprijin” in complectarea campului langa care apare.

Reguli Generale de "agatare" a datelor predefinite
 
5. Reguli Generale de tiparire date cu acest program
 
Un ecran de tiparire cuprinde :
 
5.1 -Suparafata de tiparire
5.2 -Butoane de selectie date
5.3 -Butoan de cautare sir caractere.
5.4 -Butoane de Comanda tiparire/exit Un exemplu este ecranul de tiparire a registrului de casa : .
Reguli Generale de tiparire date cu acest program
 
Semificatia Butoanelor de comanda este urmatoarea :
 
Tipareste pe suprafata de Vizualizare  Tipareste pe suprafata de Vizualizare
Tipareste la Imprimanta  Tipareste la Imprimanta
Exit Tiparire  Exit Tiparire
 
6. Configurarea Tiparirii
 
Configurarea tiparirii (marimea caracterelor,pozitia hartiei…etc) ,pentru modulul selectat, se face in Ecranul Manager curent, actionand asupra butonului permite selectia imprimantei si concomitent a tipului de scriere,care permite selectia imprimantei si concomitent a tipului de scriere ca in exemplul de mai jos :
Ecranul Manager curent
 
Selectia Imprimantei si a parametrilor de tiparire este remanenta pana la o noua interventie. Tipul de scriere este obisnuit (alpha) motiv pentru care este si economic. Tot aici,
aveti posibilitatea,ca rezultatul tiparirii sa fie un document PDF,care se bucura evident de toate propietatile documentelor Adobe. Daca doriti productivitate,si viteza,selectati una din optiunile “Direct Print”.Tipul de font ,pe care ATC 3.00 le accepta,sunt “Courier New” pentru scrisul economic si “Lucida Console” pentru scrisul normal. Oricare alt font provoaca dezalinierea rapoartelor si ca atare nu sunt utilizate.
Daca doriti sa “impodobiti” raportul cu alte elemente(boldari,sublinieri,marire de caractere…etc) selectati ca imprimanta “Write” care va genera raportul intr’un format “Word” pe care puteti sa’l “aranjati” cum doriti.
 
6. Reguli Generale de validare a datelor operate .
Ca regula generala ,in orice ecran in care se opereaza date sau din care sunt preluate date, exista doua butoane cu semificatie de butoane validatoare :
 
Buton "Ok"  – Buton “Ok” prin care datele din ecran pot fi inregistrate/preluate in fisier si utilizatorul le considera corecte.
 Buton "Cancel" – Buton “Cancel” cu care datele din ecran nu sunt inregistrate /preluate in fisier ele fiind considerate incorecte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*