Filosofia Sistemului

 

Filosofia SistemuluiDenumirea capitolului,nu este un exercitiu de “rasini”,ci este denumirea consacrata data unui capitol, care explica “de ce asa si nu altfel”,ce am avut in vedere cand am proiectat acest sistem. Un fel de “Ce am vrut si ce’a iesit” O aplicatie care nu are o filosofie,un anteproiect,iar dezvoltarea lui este haotica, este greu sa se impuna,sau cel putin asa ar trebuii sa fie. Viata insa “bate filmul”. Exista pe piata,soft-uri de bussines,care,printr’un marketing viclean,pe baza unei false gratuitati, chiar au devenit populare. Ce ma ingrijoreaza cu adevarat,este ca acet tip de de aplicatii, chiar au utilizatori contabili, unii dintre ei buni profesionisti Cum se explica asta ? Unii sunt de parere,ca de vina,ar fi un usor “spirit de turma”,care s’ar manifesta in bransa CECAR-istilor inca din timpul domniei “Regelui CECCAR”.
 
Alegerea Platformei de dezvoltare ATC 3.00
 
ATC 3.00 este proiectat in Visual FoxPro 9. S’ a ales aceasta platforma pentru ca la ora actuala, ramane singura platforma desktop performanta de pe piata.Din punctul nostru de vedere, puteam sa atacam problema si pe platforme .NET (gen RPG sau PHP) dar am considerat ca mentenanta soft-ului ar fi mai greoaie . Nu mai spunem ca ,”batranul” Fox are un instrumentar mult mai bine pus la punct, fata de “tanarul” PHP care d’abia acum se dezvolta.
In plus lucrul “On Line” Over Internet este total nejustificat si mult prea scump ,atunci cand discutam despre o aplicatie de contabilitate la o unitate mijlocie sau mica. Nu uitati ca peste 80% din softurile de accounting bussiness lucreaza in retele locale. Peste 60% dintre acestea, au mai putin de 50 de calculatoare in retea. Si atunci dece am proiecta un ERP ? Ca sa lucreze intr’o retea locala ? De ce ar rula degeaba,in calculatorul dumneavoastra, un MySql cu o mutime de tools-uri adiacente de care n’are nimeni nevoie. ? Iata cateva intrebari la care n’am gasit raspunsuri satisfacatoare. Mai mult,un ERP cere resurse puternice,deci calculatoare mai scumpe, practic pentru a obtine aceleasi rezultate, cu cele obtinute pe o platforma desktop.
Nu suntem negativisti ! Desigur ERP-urile au importanta lor ,dar acolo unde este cazul (banci,politie,vama…etc) nu pe toate drumurile. Sa stiti ca programatorii americani au un principiu ,“Principiul programarii minimale” . Adica la o tema data,aleg cele mai simple si verificate instrumente. Nu are nici’un rost,sa ne scarpinam in ceafa cu picioarele.
 
Schimbul de Date la Distanta in programul ATC 3.00
 
O unitate mica,mijlocie sau mare poate avea puncte de lucru sau filiale in alte judete,orase sau locatii decat unitatea mama. Bine…bine poate zice cineva,daca mai sus ne spui sa nu lucram “online” …ce facem intr’o astfel se situatie ?. Intr’o astfel de situatie noi facem asa :
-Instalam o retea VPN intre “home” si punctele de lucru
-Stabilim un program de actualizare a datelor din Server (zilnic,saptamanal,lunar)
O retea VPN,este foarte usor de configurat utilizand niste soft-uri de duzina,care sunt free pe internet. Iata cateva TeamViwer,TurboVpn,Hamachi…etc. Instalarea unui VPN face ca hard disk-ul calculatorului la distanta sa se vada in MyComputer intocmai ca un hdd local l
Metoda este excelenta si pentru Firmele de Contabilitate,care pot lasa partea de contabilitate primara in seama clientului,iar la sfarsitul lunii sau mai devreme pot importa (overinternet) aceste date,in vederea raportarilor si a contabilitatii de sinteza.Fara indoiala ca in aceasta situatie,eficienta este mult mai mare si ..dece nu …bani mai multi cu munca mai putina.
Singura conditie este ca atat Clientul cat si Firma de Contabilitate sa aiba instalate acelasi program.
Programul are Modulul 50 specializat in operatiuni de Import/Export la distanta.
 
Iata ce face acest modul :
 
1. Selecteaza datele din calculatorul sursa si creaza un fisier.zip
2. Trimite fisierl in calculatorul “Home” sau Server
3. Datele sunt preluate in calculatorul server si sunt integrate logic.
 
Se pot prelua in acest fel,un volum mare de date. (daca este cazul)
 
 
Caracterul “cumulativ” al programului ATC 3.00
 
Ce inseamna asta ? Ati vazut o seama de aplicatii ,care arhiveaza datele, aferente unei luni, sau aferente unui an. Daca doriti o situatie “istorica” intr’o perioada care excede perioada curenta, incepe o intreaga tevatura cu “arhiveaza/dezarhiveaza..blocheaza /deblocheaza…etc ” lucru deranjant la un momentdat. Spre deosebire, ATC 3.00 ,lucreaza permanent cu toate datele istorice fara sa arhiveze ceva. O unitate mijlocie, sau chiar mare,care inregistreaza zilnic 200-300 de documente, poate lucra fara probleme 4-5 ani avad permanent la dispozitie inreg istoricul. Pe scurt spus, ATC 3.00 lucreaza “pana crapa” . Desigur,ca sa poti ataca in acest fel problemele,este nevoie, de o viteza de procesare apreciabila,care s’a obtinut prin exploatarea “la sange” a facilitatilor “Rushmore” ale Fox-ului si in plus prin niste mici rutine ajutatoare concepute in C++. De fapt acesta viteza este micul nostru secret. Ce inseamna “pana crapa” ? Inseamna ca puteti sa’l exploatati pana cand timpii de prelucrare a raportarilor nu mai corespund asteptarilor utilizatorului . Intr’o astfel de situatie,sistemul se reinitializeaza pe o alta pozitie de societate, care devine unitate curenta si care preiasoldurile (Clienti,Furnizori,Casa ,Banca) unitatii abandobnate .Unitatea abandonata ramane ca arhiva accesibila oricand.
 
 
Caracterul novator al programului ATC 3.00
 
Sa va spun ceva ! Daca sunteti o unitate mare,deschideti programul pe care’l folositi si uitati’va la stocuri. O sa vedeti acolo (mai ales daca utilizati FIFO) o multime de pozitii ale aceluiasi produs aferente diverselor preturi cu care acel produs s’a achizitionat. Majoritatea are stoc 0 si nu le veti mai folosii in viitor. Chiar daca nu le vedeti sa stiti ca ele exista,acolo,in Pc-ul dumneavoastra si sunt mascate de program. Si sunt cu miile, “umfland” inutil un fisier,care intr’un program bussines este accesat permanent . Daca o sa faceti un inventar o sa vedeti,ca gestionarul va apare cu o roaba de Fise de Produse (nu’i asa …cate una pentru fiecare pret). E normal ! Nu !…nu’i normal ! Fa un inventar corect si rapid intr’o astfel de circumstanta !
Ei bine…noi am rezolvat aceasta problema. Si inca in mod elegant..Cum ? Cititi mai jos :
ATC 3.00 este primul program din tara,care si’a propus ,si a reusit, implementarea si algoritmizarea metodei NIFO de descarcare a stocurilor. Metoda este o metoda europena veificabila,usoara si flexibila, aplicata in toate contabilitatile si economiile cu adevarat capitaliste, in concordanta cu principiile Directivei IV a Uniunii Europene. Este amintita de CECCAR prin toate cursurile si simpozioanele, dar nu a fost suficient popularizata (probabil din neglijenta sau conservatorism). Am proiectat pentru spanioli,englezi si francezi. Cu totii au dezavuat FIFO datorita fix celor prezentate anterior . Metoda confera facilitati nebanuite in lucrul in retele de calculatoare,o independizare a posturilor de lucru si o simplificare majora,a modului de verificare si control,a intregului flux gestionar. Dealtfel,multi o aplica in practica,fara sa stie,ca ce fac ei este o metoda,si ca are un nume.
Chiar daca nu utilizati NIFO,e bine sa stiti, ca algoritmul pe care’l utilizam emuleaza perfect metodele conservatoare FIFO ,LIFO,insa cu o multime de facilitati fata de aceleasi metode aplicate traditional. Metoda este descisa la cap. Reguli Contabile. Nu ramane decat sa alegeti metoda convenabila pentru dumneavoasta,
 
Caracterul formator al programului ATC 3.00
 
Cum e turcul …si pistolul ! Stiti vorba aceasta ! Pe masura ce un utilizator lucreaza o perioada mai lunga de timp,cu un anume sistem,acesta, incet..incet, incepe sa’i schimbe utilizatorului terminologia contabila, pricipiile contabile, si uneori chiar viziunile fundamentale. In functie de calitatea programului,aceste schimbari pot fi ,”in bine” sau “in rau”. Ati vazut de exemplu contabili care vorbesc de “adaos” cand ei fac numei productie,altii care fac transferuri intre gestiuni valorice,cotrobaind dupa NIR-urile de acum 5 luni ca sa afle cu ce preturi a achizitionat marfa…etc. De ce ? Ei bine…pentru ca “asa i’a invatat programul …pentru ca programul face !!”. Stiti ca exista acea categorie de contabili,harnici,chitibusari ,care stau calare pe Cartea Verde,despre care se spune “ca nu trece un leu” pe langa ei. Si noi cunoastem dintre acestia,unii pe laga care “nu trece leul” dar tece “miliardul” fara nici’o problema. Spunem asta, pentru ca programul nostru ,vreau sa va invete in primul rand, sa ganditi real,cu o viziune globala,de sinteza,sa luati decizii rapid ,si nu sa va pierdeti timpul cu nimicuri .Trebuie sa intelegeti ca vremea contabilului tip “agent fiscal” in curtea angajatorului a trecut.Si a trecut,pentru simplul motiv,ca angajatorul a dat faliment. Baietii cu manecutze,care calculeaza mult,si gandesc putin,deasemenea si’au trait traiul. Avem nevoie de oameni cu adevarat bine pregatiti,capabili sa lupte cu aberatiile statului (inventate de ‘baietii destepti’ pe la Monte Carlo),sa ocolesca obstacolele,sa gaseasca brese,sa evalueze riscuri si sa ajunga la mal cu minimum de pierderi.Astfel de oameni se cauta in aceste vremuri,in care statul devine din ce in ce mai dusmanos cu cei onesti,si din ce in ce mai tolerant cu ‘smecherii’.
Dorim ca utilizatorul nostru sa se transforme dintr’un “constatator”, in “decident” al activitatii economice a firmei in care lucreaza. Si noi am facut eforturi,sa va dam arme pentru asta . La noi in tara,notiunile de “contabil” si “economist” sunt identice …si va rog sa ma credeti n’ar trebuii sa fie asa ! O facultate absolvita, trebuie sa lase “urme” . O sa mai vorbim despre aceste lucruri.
 
Programul ATC 3.00 “le face pe toate” ?!!
 
Si daca ar fi adevarat,niciodata sa nu credeti asa ceva. Intr’un astfel de caz,toti contabilii si economistii ar trebuii incadrati ca “operatori PC” cu retributia aferenta.
Intamplator stati de vorba cu omul care prin 1990 (cand lucram inca intr’un Centru de Calcul premiant in intrecerea socialista) am lansat pe piata ideea,ca daca se conteaza in mod corespunzator toate documentele primare,pe partea cealalta va apare o Balanta de Verificare numai buna de semnat si de raportat. Si chiar am proiectat un asemenea sistem. De !…asa e cand esti tanar si prost ! In 1993 un director economic,prieten cu mine ,de la o mare firma din judet,s’a inbolnavit,si a trbuit sa’i tin locul o perioada de timp,lucrand pe functia lui chiar cu programele mele. Atunci am vazut ca teoria mea era o tampenie,ca mana imi tremura cad semnam acea balanta.care defapt era “o imensa varza” din punct de vedere contabil. Ulterior am abandonat si am distrus acel program. Din pacate,ideea nu a murit, si mai vad si astazi,pe diverse site-uri, tineri programatori care sustin o asemenea prostie…si ce’i mai rau,se mai gasesc unii care sa’i creada. Toate contabilitatile sunt perfecte atata timp cat nu se uita nimeni atent la ele. Acuma sa stiti de la mine,”un tata mare al informaticii si a contabilitatii aplicate”, urmatoarele cutume (reguli nescrise) :
 
– un program de contabilitate de calitate ,trebuie sa automatizeze strict ce e de automatizat respectiv operatiile repetitive si de volum.
 
– niciodata ,un program de contabilitate nu poate substituii specialistul in contabilitate
Sunt uimit cand vad ca unii se lauda ca programul lor calculeaza impozite pe profit,dividendele face analize de sinteza,da solutii…etc. Acuma mai depinde si ce manelist al contabilitatii, semneaza asemenea documente Mai rau…cand da “gaia” peste ei,au o scuza, “Asa a facut programul ! ” Sa’i omori, nu alta !
 
un program,indiferent cum il cheama,va raporta “pui de pupaza” daca operati…. “pui de pupaza” . Sa stiti dela mine ca nu exista program “antiprost” si nicio validare valabila care sa’i neutralizeze. Vorba lui Chelu dela ‘Parazitii’…“prostii’s multi ai dracu si n’au nicio boala” Acestia,au vesnic mintea odihnita si sunt cei mai inventivi.
 
Ei bine… ATC 3.00 respecta aceste cutume,face toate operatiile de rutina de care are nevoie un contabil,fara insa sa’l substituie. Operatiunile majore,judecatile,raspunderea …va apartin si sunt in mana dumneavoastra !
 
Programul ATC 3.00 este un program simplu
 
Uneori Simplitatea este cea mai dezirabila calitate ! Nu o spunem noi…o spun cei dela Nokia…adica cei care au vandut cateva sute de milioane de telefoane, tocmai pentru ca marfa lor era foarte…foarte simpla.La fel probabil,gandesc si cei dela Mercedes,care n’au inventat nimic,niciodata,nu au facut decat ce fac toti ceilalti din bransa, numai ca,mult…mult mai bine. Pastrand proportiile comparatiei, si noi ne’am straduit, ca acest program,banal pana la un punct, sa fie cat mai simplu,si totusi sa acopere o arie cat mai mare de necesitati. In ce masura am reusit,ne veti spune dumneavoastra. Cei avizati pot observa ca :
 
-in mod deliberat se utilizeaza numai tabele (dbf.file) simple,renuntandu’se la constructii tip baze de date,in favoarea portantei. La fel si in ceea ce priveste utilizarea index-ilor clasici (idx.file).
-la nivel de cod, au fost evitate meniurile rulante,matricile,vectorii si in general orice astfel de constructii soft,cunoscute ca fiind mari acaparatoare de memorie RAM,sau generatoare de instabilitate ,ceea ce face ca softul sa ruleze bine si stabil cu resurse sarace. Ar mai fi multe de spus dar ne oprim aici.
 
Asteptari, dezvoltari ATC 3.00
 
Desigur nu ne asteptam sa ne rupa nimeni usile, intr’o piata concurentiala ,intoxicata de cele mai bizare produse.. Dar incet incet ATC 3.00, se va impune sigur, ca un program robust si bine proiectat. In functie de interesul pe care’l vor manifesta clientii nostri gandim deja diverse dezvoltari pe directii surpriza.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Etichetat cu: , , , , , , , , , , , , , ,
Postat în Despre ATC 3.00
Comentarii recente