Cum functioneaza noua declaratie D112 ?

Aveti in sectiunea Legislatie a site-ului,  OUG 30 care consfiinteste,  modul in care statul sprijina agentii economici pe perioada pandemiei de Corona Virus. Printre altele se stabilesc procedurile care trebuiesc urmate in cazul sumelor compensatorii pe care agentii economici urmeaza sa le primeasca ca sprijin in aceasta perioada. In OUG 30 la capitolul IX Alineat 7 se precizeaza urmatoarele :

(7)Termenul de plata si declarare a obligatiilor fiscale prevazute conform alin. (5) este data de 25, inclusiv, a lunii urmatoare celei în care se face plata din bugetul asigurarilor de somaj.

Acest articol a fost contestat de multa lume. De ce a fost necesar sa se lege, Data Raportarii de Data Incasarii Creantei, nu am inteles si nu a inteles nimeni. S-a invocat in diverse medii incalcarea  Cronologiei unui eveniment fiscal, incalcarea Codului de Procedura Fiscala, Bunele Practici in Contabilitate,  Dificultatile Tehnice care ar urma sa apara, dar totul a fost zadarnic. Drept urmare lucrurile au ramas cum s-a stabilit prin ordonanta,  iar acum o sa aflati si voi, dece a existat aceasta retinere cu privire la acest articol al ordonantei.  O sa incercam sa va explicam cum functioneaza noua Declaratie D112, o functionare diferita de cum erati obisnuiti.
Ce tipuri de ajutoare au fost prevazute pentru salariati ?

In Declaratie s-au initiat trei tipuri noi de asigurati si anume :

31) Salariati in Concediu Supraveghere Copil
32) Salariat in Somaj Tehnic platit de Stat
33) Salariat in Somaj Tehnic platit de Angajator
35) Salariat membru cooperator in Somaj Tehnic platit de Stat

Cum se raporteaza 31,32,33,35 si ce regim fiscal au ?

31) Salariati in Concediu Supraveghere Copil venit ptr care se datoreaza CAS, CASS, IMPOZIT, CAM, fara deduceri, fara facilitati fiscale, se raporteaza in Luna Curenta
32) Salariat in Somaj Tehnic platit de Stat venit ptr care se datoreaza CAS, CASS, IMPOZIT, fara deduceri, fara facilitati fiscale, se raporteaza in Luna Urmatoare
33) Salariat in Somaj Tehnic platit de Angajator venit ptr care se datoreaza CAS, CASS, IMPOZIT, CAM, cu deduceri, cu facilitati fiscale, se raporteaza in Luna Curenta
35) Salariat cooperator in Somaj Tehnic platit de Stat venit ptr care se datoreaza CAS, CASS, IMPOZIT, fara deduceri, fara facilitati fiscale, se raporteaza in Luna Urmatoare

Programul SalWin trateaza spetele 31,32,33 iar 35 este un caz mai rar asimilabil la 32. Fiecare categorie are o posibilitate de marcare in fisierul de pontaj aferent numarului de ore norma. Fiecare venit care apartine uneia din categorii, este descris in declaratie in Sectiunea B prin doua pagini, una de tip B1 si una de tip E3. Relatia este de unu la unu. Un salariat de exemplu care lucreaza o parte din luna si sta in somaj sau concediu parinti o alta parte din luna, va avea in declaratie deschise 2 formulare B1 si 2 formulare E3 . O pereche (B1,E3) pentru activitatea lucrativa din luna curenta si o alta pereche (B1,E3) pentru somaj sau concediu parinti.

Simbolurile din pontajul SalWin sunt urmatoarele :

ST -fara bifa -reprezinta somaj tehnic platit de stat
ST -cu bifa -reprezinta somaj tehnic platit de angajator
CP- concediu parinti pentru supraveghere copil

 

 

 

 

 

 

 

 

Obs Nicio persoana nu poate beneficia de doua indemnizatii de tipul celor de mai sus, in cursul aceleiasi luni calendaristice.

Ce documente am nevoie pentru a intocmi declaratia la aprilie 2020 ?

Pentru a intocmii declaratiile la luna Aprilie 2020 avem nevoie de :
-Statele de Plata dela luna Martie 2020 (numai in situatia in care ati avut somaj si in Martie)
-Statele de Plata dela luna Aprilie 2020

Ce date contine declaratia la aprilie 2020 ?

-Datele de pontaj si venituri pentru perioada lucrata din luna Aprilie (luna curenta)
-Datele de pontaj si venituri pentru perioada de somaj dela luna Martie
-Datele de pontaj si venituri pentru perioada de somaj dela luna Aprilie care sunt ignorate la Aprilie si migreaza in luna Mai

Comentarii : Rezulta ca daca in Martie nu ati avut somaj iar la Aprilie toti salariatii sunt in somaj, practic la Aprilie veti raporta oamenii numai cu Orele Suspendate aferente somajului, adica un fel de Declaratie pe Zero, pentru ca veniturile aferente lunii Aprilie se declara in luna Mai. Evident acelasi lucru se va intampla la luna Mai si Iunie. Desigur toata aceasta tevatura o executa programul nostru dar este bine sa cunoasteti ce se va intampla.

Ce s-a schimbat in programul SalWin fata de perioada precedenta ?

Modificarile s-au produs la urmatoarele nivele :

-La nivelul Pontajului prin adaugarea casutelor aferente pentru fiecare tip de venit enumerate anterior respectiv :

-Ore Somaj Tehnic (platit de Stat sau Angajator) distinctiv prin Bifa
-Ore Concediu Parinti

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-La nivelul Statului de Plata s-a adaugat campul Venit75 care cumuleaza 31,32,33

 

 

 

 

 

-La nivelul Fluturasului de Salarii s-a adaugat campurile ore75 care cumuleaza Ore Somaj Tehnic+Ore Concediu Parinti si Venit75 care cumuleaza veniturile 31,32,33

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-La nivelul Recapitulatiei Salarii s-a adaugat campul Venit75 care cumuleaza veniturile 31,32,33 pentru a explicita cumva valoarea CAM.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Obs. Am refuzat categoric sa modificam mai amanuntit documentele salariale, deoarece aceste modificari aiuritoare sunt valabile 3 luni si ar fi facut praf intregul program, care dupa starea de urgenta, ar fi intrat din nou in modificari ample pentru a-l readuce la starea initiala. Asadar am optat penru modificari minimale la documentatia salariala si care modificari nu sunt neaparat in concordanta cu modul de lucru al modulului de declaratie.

Cum intocmim statele de plata in aceasta perioada ?

SalWin va permite sa inregistrati veniturile din somaj, atat intr-un singur stat integrat cu partea lucrata, cat si pe state si fluturasi separati de partea lucrata. In acest scop in program s-a prevazut un buton “Creaza Replica” care dubleaza pozitia selectata intr-o noua Marca salariala. Se pot realiza astfel pentru acelasi om, un stat pentru partea lucrata si un stat de plata pentru partea de somaj. La firmele care au mai multi salariati, faptul ca practic se dubleaza numarul de salariati este deranjant de aceea recomandam metoda unui singur stat de plata care
integreaza atat partea lucrata cat si partea de somaj. Ramane la aprecierea dumneavoastra ce optiune alegeti.

Virarea Sumelor nete din Somaj catre salariati

Banii primiti dela AJOFM, asa cum stiti trebuie platiti salariatilor in termen de 3 zile. In sprijinul dumneavoastra la Statele de Salarii langa Restul de Plata total, dedesupt s-a scris in clar Netul rezultat strict numai din somaj. Acesti bani sunt supusi termenului amintit. Puteti sa-i operati pe Avansuri Salarii si sa obtineti state de avans strict numai cu aceste sume pe care trebuie sa le semneze salariatii. In felul acesta va asigurati si puteti sa demonstrati ca regula celor 3 zile a fost  respectata.

 

 

 

 

 

Viramentele Sumelor aferente CAS, CASS catre bugetul de stat

Am observat la niste firme, ca dupa virarea sumelor nete catre salariati, au mai ramas in cont banii pentru plata CAS, CASS aferente somajului, asupra carora legiuitorul nu a precizat nimic ca termen de plata. Trebuie sa se inteleaga ca aceste sume sunt cu destinatie clara si nu pot fi folositi in alte scopuri de catre agentii economici. Sumele aferente taxelor pentru indemnizatiile de somaj incasate se calculeaza cu ajutorul valorii  inregistrate in Venit SMJ din Recapitulatia de Salarii si se vireaza imediat dupa plata salariatilor. Ele se calculeaza astfel :

CAS            =Venit SMJ  X 25%

CASS         =Venit SMJ  X 10%

IMPOZIT=Venit SMJ  X  65% X 10% = Venit SMJ  X  6.5% 

Reamintim ca pentru  Veniturile din Somaj platit de stat, nu se datoreaza CAM.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cum contabilizam veniturile din 31,32,33 ?

Recomandam ca mersul firesc al contabilitatii sa fie respectat. Asadar atat la Martie cat si la Aprilie veti inregistra in contabilitate veniturile TOTALE aferente fiecarei luni,  inclusiv veniturile din somaj, ca niste venituri obisnuite. Va rezulta la Martie o nota contabila de genul acesta desigur utilizand conturile curente cu care lucrati dumneavoastra :

641         421       103165 -Inregistrare State Salarii
4316       421             847 -Concedii Medicale Fnuass
642         428          5235 -Tichete

421 %
444              5287 -Impozit Salarii de virat
4312           26012 -Cas Angajat de virat
4314           10274 -Fd.Sanatate Angajat 10.00% de virat
427             2699 -Retineri Angajat datorate Tertilor(Car,Rate,Imputatii,Tichete,Sind,Pensii Alim,Alte Retineri…etc)
428                   0 -Retineri Angajat ptr Garantii Gestionare
425          50000 -Avansuri Acordate Angajati

646     4361             1535 -Contributie Asiguratorie Munca de virat 2.25%
646     4362                   0 -Contributie Asiguratorie Munca de virat 2.25% (constructii)
6451   4311                   0 -Cas Angajator Cond Deoseb 0.00% de virat
635     447.xx               0 -Fd.Handicap Angajator (peste 50 angajati) de virat
428     5328           5235 -Tichete

Adica o nota obisnuita de Salarii la fel ca oricare din lunile precedente. Toti banii platiti salariatilor conform stat de plata (cati aveti) se vor inregistra cu titlu de Avans Salarii.  Desigur 421 va ramane deschis sau nu in functie de viteza cu care veti primi indemnizatiile dela AJOFM .  Concomitent s-au inregistrat si obligatii (cheltuieli) salariale aferente acestor venituri.  Cand s-au virat banii dela AJOFM aferenti lunii Martie se face :

421     5311           – soldul contului 421 -adica se plateste restul de plata la Martie salariatilor in 3 zile dela incasare. (deci atentie la registrul de casa)

si concomitent se mai face

4458     771         – venituri din subventii (conform listelor AJOFM) care anuleaza o parte din cheltuielile salariale aferente Martie 2020

Evident vor fi platite si soldurile din 4312,4314,4361

% 5121
4312
4314
4361

La fel se va proceda si la Aprilie, Mai

Nota :  Atragem atentia ca a incerca sa “imitati” declaratia prin nota contabila (adica sa migrati cu somajul dintro luna in alta)  este contraproductiva si va poate conduce intrun punct in care sa va prindeti urechile.

Cum vom verifica declaratia D112 utilizand Recapitulatia ?

Raspunsul corect la aceasta intrebare este “Nu vom putea verifica declaratia D112 !! ” in luna curenta !! Datorita migratiei sumelor reprezentand somajul dintro luna in alta, precum si datorita faptului ca noi nu am modificat esential Recapitulatia, asa cum v-am explicat anterior,  Vectorul de Control din Recapitulatia Salatii nu va coincide in luna curenta cu Vectorul de Control al Declaratiei  cel generat la validare. Verificarea se va putea face totusi  la sfarsitul celor 3 luni cand va trebuii ca :

Suma Vectori Fiscali Recapitulatie = Suma Vectori Fiscali Declaratie   pentru lunile Martie+Aprilie+Mai 

Nota : Prin Vector de Control se intelege suma creantelor din declaratia D112 generata la validare.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cum calculam Impozitul pe Venit in Declaratie  ?

In sprijinul dumneavoastra a venit ANAF care a creat un buton foarte util in sectiunea F numit “Completare F1” care calculeaza atat impozitul datorat cat si cel scutit prezent in formularele de tip E3. Va rugam sa-l folositi de fiecare data deoarece asa cum am spus anterior Recapitulatia de Salarii nu va este de folos in aceasta perioada,  decat in contabilitate si nu ca sa va punctati cu declaratia. Desigur daca aveti mai multe puncte de lucru valoarea calculata se distribuie pe aceste puncte de lucru.

 

 

 

 

 

 

Trebuie sa va obisnuiti cu aceasta stare de fapt pentru aceasta perioada.

Redactat de :
Viorel Stoicescu – senior programmer analyst ATC Software

www.atc_srl2000@yahoo.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*