Cum facem rectificativa la luna IULIE 2019

Prezentele modificari au fost realizate in urma publicarii OG43/2019 care amendeaza OG114/2019 privind acordarea facilitatilor fiscale pentru salariatii care lucreaza in constructii, cu aplicabilitate din 22.07.2019.
Programul SalWin nu trateaza in mod special luna IUL 2019, care dupa cum stiti se imparte in doua parti :
– perioada 1 – 21 pentru care raman valabile vechile reguli din og114, respectiv faptul ca salariatii part time nu beneficiaza de scutiri
– perioada 22-31 pentru care se aplica OG43/2019 adica,  aceiasi salariati part time se bucura de facilitatile oferite constructorilor.
Drept consecinta, am refuzat sa facem programele praf, pentru ca niste repetenti din MF, nu stiu ca un act normativ, emis in cursul lunii,  se aplica incepand cu data de 01 luna urmatoare,  lucru pe care l-am transmis pe toate caile catre cei implicati din MF.  Avem cunostinta ca ANAF, pus la fel ca noi in mare incurcatura, a incercat prin Tribunal sa decaleze aceasta data la  01.08.2019,  dar raspunsul a fost ca acest lucru nu se poate decat prin abrogarea acesteia si republicarea ei, lucru care deasemenea nu a fost posibil. Asa ca a ramas cum s-a stabilit, adica prost.
Ce aveti dumneavoastra de facut in aceasta situatie ? Noi va recomandam urmatoarele :

1. Sa nu faceti NIMIC la luna IULIE 2019 ! Aveti deja o declaratie depusa si validata in formatul vechi. Nimeni nu va obliga sa dati rectificativa. Luna Iulie 2019 a fost prelucrata cu salariatii part-time din constructii fara facilitati, deci sumele datorate sunt MAJORANTE. Evident nimeni nu se supura daca la buget se vireaza mai multi bani si nu-i cereti inapoi. Oricum daca nu aveti multi salariati part-time, sumele de recuperat for fi insignifiante. (este vorba de o saptamana de facilitati, numai pentru salariatii part-time)

2. Daca totusi credeti ca nu va aranjeaza solutia 1 sau nu aveti ce face, va oferim aici o solutie pentru rectificativa la IULIE 2019.

a) Se ia declaratia initiala in format vechi si se sterge semnatura, utilizand obligatoriu acelasi stick cu care s-a semnat. Daca stergerea semnaturii nu este posibila, scoateti o declaratie la IULIE 2019, inainte de a face aceast upgrade.
b) Se da EXPORT la vechiul formular in format XML, salvand undeva pe hdd.
c) Se da IMPORT aceluiasi XML-file in formularul nou al declaratiei asa cum se vede in imagine.
d) Se intervine MANUAL si se pun veniturile aferente celor doua perioade amintite. Se complecteaza sectiunea A1. Din pacate pentru luna Iulie 2019 trebuiesc complectate datele (sectiunea A1) si pentru salariatii full-time si pentru part-time, cei part-time pe perioade, deoarece declaratia nu le complecteaza singura. Bazele pentru full-time pot fi copiate din vechea declaratie. Declaratia va calcula contributiile (CAS, CASS) aferente fiecarei perioade dar si cumulat pentru part-time. Se modifica corespunzator si sectiunea E3 pentru salariatii part time.
e) Dupa complectarea datelor de mai sus si obtinerea unei declaratii valide se trece la copierea datelor in programul SalWin, numai pentru salariatii part-time. Acest lucru se face blocand calculul salariilor pentru salariatii part-time. Se utilizeaza Optiunea 1 din program. Se trec apoi MANUAL contributiile calculate si scutirile, copiind cifrele din formularul D112 (validat) In acest fel obtineti si statele de plata si contributiile pentru aceasta luna problema.
Pentru lunile august, septembrie, octombrie nu sunt probleme la emiterea rectificativelor. Daca aveti neclaritati privind modul de calcul va rugam sa cititi Ordinul 3063 unde sunt prezentate o multime de exemple de calcul aferente lunii Iulie 2019. Iata cateva imagini care ilustreaza procedura descrisa.

ORDIN_3063.pdf

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*