Configurarea SalWin conform OUG114/28.12.2018

Dupa cum va spuneam aparitia D112, ne ofera mereu o seama de surprize si o seama de diferente intre ce ne-am imaginat noi si ce-si imagineaza ANAF, atunci cand interpretam o aceiasi lege. Asa a fost si de data aceasta. Va amintiti, va spuneam ca modificarile nu vor fi de anvergura.  Eroare, ulterior s-a dovedit ca a trebuit sa fie luat la mana tot.

OUG 114 / 28.12.2018

Salariu Min studii Generale si Medii = 2080
Salariu Min studii Superioare = 2350
Salariu Min Domeniu Constructii = 3000

Coeficientii utilizati standard sunt :
CAS =25%
CASS =10 %
CAM = 2.2500%
IMP = 10%

Concret, salariul minim brut diferentiat de 3.000 de lei trebuie acordat de angajatorii care desfasoara activitati în sectorul constructii, care cuprind:

(i) activitatea de constructii definita la codul CAEN 41.42.43 – sectiunea F – Constructii;
(ii) domeniile de producere a materialelor de constructii, definite de urmatoarele coduri CAEN:
2312 – Prelucrarea si fasonarea sticlei plate;
2331 – Fabricarea placilor si dalelor din ceramic;
2332 – Fabricarea caramizilor, tiglelor si altor produse pentru constructii din argila arsa;
2361 – Fabricarea produselor din beton pentru constructii;
2362 – Fabricarea produselor din ipsos pentru constructii;
2363 – Fabricarea betonului;
2364 – Fabricarea mortarului;
2369 – Fabricarea altor articole din beton, ciment si ipsos;
2370 – Taierea, fasonarea si finisarea pietrei;
2223 – Fabricarea articolelor din material plastic pentru constructii;
1623 – Fabricarea altor elemente de dulgherie si tâmplarie pentru constructii;
2512 – Fabricarea de usi si ferestre din metal;
2511 – Fabricarea de constructii metalice si parti componente ale structurilor metalice;
0811 – Extractia pietrei ornamentale si a pietrei pentru constructii, extractia pietrei calcaroase, ghipsului, cretei si a ardeziei;
0812 – Extractia pietrisului si nisipului;
711 – Activitati de arhitectura, inginerie si servicii de consultanta tehnica.
Corespunzator acestor prevederi SalWin va suferi modificarile aferente care la prima vedere nu vor fi de anvergura. Ce trebuie subliniat este ca, criteriile dupa care o unitate se bucura sau nu de aceste prevederi sunt :

-cifra de afaceri in domeniile specificate (minim 80%)

-conformitatea codului CAEN cu cele enumerate in ordonanta.

Coeficientii si reducerile utilizate sunt :

-Impozit Venit = 10% cu Scutire 10%                                                                                                                                 –CAS% = 25% cu reducere la 21.25%
-CASS% = 10%              cu Scutire 10%
-CAM = 2.25% cu reducere  la  0.3375 % (15% x 2.25)

Adica la Impozit si CASS va trebui sa evidentiem Scutirile,  in timp ce la CAS si CAM se vor aplica direct coeficientii redusi. Suntem obligati sa facem acest lucru, pentru a respecta filosofia declaratiei D112  adica aceleasi date trebuie sa se vada in stat si recapitulatie, fara sa punem mana pe pix.

Observam de asemenea, ca daca o unitate se incadreaza in aceste criterii, atunci TOTI salariatii unitatii respective se vor bucura de marirea salariului de incadrare, indiferent de pozitia profesionala in firma dar, nu toti vor beneficia de facilitati. Facilitatile se obtin in conditiile OUG 114/2017.  Dispozitiile prezentei ordonante, se aplica deasemenea si salariatilor angajati part-time neexceptati.

In SalWin nu sunt necesare setari speciale pentru constructii. Setarile curente se gasesc in Modulul 15. Pentru ca setarile sa devina active este necesar sa se marcheze bifa de confirmare a activitatilor in constructii asa cum se vede in imagine.

 

 

 

 

 

 

Va rog sa faceti distinctie intre Coeficienti Redusi si Procenti de Reducere. Pentru  Procenti de Reducere se calculeaza Scutiri, pentru  Coeficienti Redusi nu.  Dupa cum probabil stiti, fiscalitatea redusa se acorda pe mai multe criterii, unul din ele fiind ponderea veniturilor din activitati de constructii  in raport cu totalul cifrei de afaceri. Aceasta modalitate alambicata de evidentiere a facilitatilor, oarecum neliniara, nu ne apartine ci este parte din declaratie. Cifrele de afaceri se opereaza tot in Modulul 15, rezultand un parametru numit PONDERE in functie de care comportamentul algoritmic al programului se schimba (salariu minim,scutiri, plan fiscal).  Atragem atentia ca cel putin la aceasta ora, D112 are inca hibe pe partea de constructori  (la concedii medicale).

 

 

 

 

 

 

 

 

Asteptam feedback dela dumneavoastra !

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*